• 1912 Karşıyaka Derneği

KSK Yüzme-Su Topu

KSK Yüzme - Sutopu

(Yaşar Aksoy’un KSK Tarihi kitabından)

ONSEKIZ NAMIK

K.S.K'nin yüzme ve sutopu, hentbol şubeleri denilince akla hemen Onsekiz Namık gelir. Karşıyaka’nın Anıt Adamlarından olan Onsekiz Namık, bir elinde kocaman bir karpuz dilimi. öteki elinde aile boyu Coca Colası ile hiç bir maçı kaçırmaz, sporculara gerçek bir ağabeylik yapar, çelebi kişiliği ile nice dostlarının gönlünü alır ve akşamüstüleri vapurlar boşalırken Sami Bey'in Pastanesinin hemen dibinde. (seyirlik yerine) ayakta olmak üzere yer alırdı. Nur için-de yatsın!...

Şimdi bize Yıldırım Karakaplan bu unutulmaz insanla ilgili anılarını anlatsın: "1959 yılında Bursa Atatürk Yüzme Havuzu'nda  İstanbul Yüzme İhtisas Takımı ile sutopunda final maçını oynayacağız. Kalede Yıldırım Karakaplan olmak üzere Hüseyin Karaca-Erdoğan Erdinç, Soner Terzioğlu, Gündüz Özalp ve Osman Ateş tertibiyle sahaya çıkacağız. Bursa Havuzu'nun taban kısmı meyillidir ve bir insan boyundan biraz fazladır. Onsekiz Naınık'ın fikri üzerine ve Osman Ateş ile Hüseyin Karaca'nın uygulamasıyla kalemizin önüne, yani suyun içine bir demir sandalye yerleştirildi. Böylece sandalyenin üzerine çıkıp çaktırmadan, çok iyi müdafaa yapıyorduk. İlk devre altı oyuncusu da milli olan Yüzme İhtisas’a karşı devreyi I-0 galip bitirdik. İkinci devre bu avantajı kaybettigimiz için 6-1 havuzdan mağlup ayrıldık. Devre arası sandalyeyi büyük bir zahmetle çıkarmıştık.

1959 senesinde İstanbul Heybeliada'da Türkiye Yüzme Şampiyonası'na İzmir karması olarak gittik. En kuvvetsiz olduğumuz branş  kule adama idi. Onsekiz Namık kuleye çıktı. Hakem heyeti ve hoca yapacağı hareketi tekrarladı. İkaz edildi. Nasıl atlayacağı söylendi. Anladın mı diye soruldu. "Tamam, evet anladım" dedi. Kulenin ucuna gelip, ayaküstü atlayıverdi. Güm diye suya düştü ve ağır olduğundan bir süre üste çıkamadı. Tabii bütün Heybeliada gülmekten kırılıyordu.

 

 

TÜRKIYE'NİN İLK SUTOPU TAKIMI KARŞIYAKA'NIN

Yüzme ve sutopu şubesinin unutulmaz yıllarını ise, bu şubede yıllarca sporcu, antrenör ve idarece olarak hizmet eden

Mustafa Karluk anlatıyor:

“Yaptığımız araştırmalara göre sutopu takımımızın kuruluşu 1940'lara dayanmaktadır. 1941 yılında Türkiye’ye hazırlıuk maçları yapmak üzere gelen Mısır sutopu takımı ile KSK’li gençler 50 metre havuzunda bir hazırlık maçı yapmışlardır.

Özellikle Muhittin İşçimenler'in büyük çabalarıyla kurulan sutopu takımızın ilk başarılarından birine  ait olan  bir diğer fotoğrafı da Özcan Koçak’ta bulduk. Affan Fuat, Bögürtlen Şeşbeş ve Karşıyakalı eski futbolculardan rahmetli Nebil Susup’un (Çamur Nebil) da yer aldığı fotoğrafın arkasında Karşıyaka sutopu takımı Fuar Kupası Şampiyonu 1947 yazılı idi. Türkiye'nin ilk sutopu takımlarından olan Karşıyaka, Galatasaray, Adana, Bursa (çekirge) ile çekişmeli maçlar yaptığı yıllarda henüz İstanbul Yüzme İhtisas ve Adalar gibi takımlar kurulmamıştı. İzmir’deki maçlar şimdiki Yelken Kulübünün sınırları içinde kalan  “50 METRE” olarak bilinen, deniz içindeki, kulvarlı bölümde yapılırdı.

 

İzmirli ilk sutopu hakemi ise halen konu ile ilgilenen Ali Barçın idi. Konuştuğumu tüm eski sutopuçuların birleştiği en önemli anı 1952'deki, Adana'da yapılan Türkiye Şampiyonasının finali. Yüzme ve sutopunda çok iddialı olan Adana Yüzmede  şampiyonluğu kaybedince, prestijini kurtarmak için tüm umudunu sutopuna bağlamıştı ve finali de K.S.K ile oynayacaktı.

Tribünleri hınca hınç dolduran Adana seyircisinin büyük tezahüratı altında maça K.S.K, Erol Karakaplan (kaleci), Hüseyin Karace (çakılı), Gencer Geçergil (süper oyuncu), Çakı Erdoğan,  Engin Tugal, Ayhan Öngen, Özcan Koçak. Yüksel Böke, Osman Ateş (Arap), tertibi ile çıkmış ve Hüseyin Karace'nın golü ile 1-0 öne geçmişti. Maçın hakemi ise, daha sonraları yaklaşık 20 yıl boyunca Yüzme Federasyonu Başkanlığı yapan Fehiman Akdağ idi. Kadrosunda Muharrem Gülersin, Halil Dalhan gibi çok değerli oyuncular bulunan Adana takımı çok güzel oynayan K.S.K karşısında maçı kaybedeceğini anlamıştı. Maç esnasında Halil Dalhan tekme yemiş gibi yapıp suda kıvranma numarası yapınca bir tribün dolusu Adanalı, havuza atlayıp K.S.K'lı oyuncuları tartaklamaya başladılar, maç dur-muş K.S.K'li oyuncular karakola sığınmışlardı. Hakem Fehiman Akdağ'a göre maça bu şartlarda devam edilemezdi. O da hakem olarak adilane (?!) bir kararla Adana'yı hükmen galip ilan etmişti.

 Aynı ekip şampiyonluğun hakem eliyle Adana'ya verilişinin acısını/1954'de Bursa'daki çekirge havuzunda Moda' yı yenip Grup şampiyonu olarak çıkmıştı. Bu maçta Ramazan İzgübarlas, Gencer, Özcan Koçak’ın oyunları unutulamazdı.

 

HİPOKAMPÜS YILLARI

K.S.K.'nın sutopunda çok başarılı sonuçlar aldığı 1950 sonrası dönemde yöneticiliğimizi Tahir Türeken yapmış ve 1957-1965 döneminde Yıldırım Karakaplan gibi çok iyi bir kaleci, Soner Terzioğlu, Oktay Özdurak, Doğan Özşavlı gibi çok kaliteli oyuncular çıkmıştır. K.S.K sutopu takımı 1963-1970 yıllarında Osmanzade'deki perili köşkün arkasında yapılan 33.33 mt.'lik Hipokampüs yüzme havuzunda Arap Osman'ın (Osman Ateş) önderliğinde yaşamına devam etti. Arap Osman hem 200 m. Kelebek ve 1500 m. serbest yüzer, hem sutopu oynar hem de her iki takımı da (yüzme-sutopu) çalıştırırdı.  Zaten Karşıyakalı eski sporcuların hemen hemen tümü 2-3 sporu aynı anda ba-şarılı olarak yapabilecek yapıdaydılar. Hipokampüs yıllarının sporcularından Kaya ve Murat İşçimenler (Alman Murat), Korkmaz Demirhat, Müjdat Temelli, Rıfkı Sezek, Mustafa ve Ahmet Karluk kardeşler, Refik Korkmaz, Ercüment Alp anılarında Rahmetli Namık Öney (18 Namık)in hakemlik  yaptığı maçları, kafile başkanlığı yaptığı Aydın, Adana. İstanbul deplasmanlarını, ayrıca Arap Osman'ın ilginç serüvenlerini ve sutopunda şeref sayılan deplasmanlardan da-ima fazla sayıda topla dönme geleneğini yerine getirişlerini unutamadıklarını söylediler.

Bu dönem içerisinde İzmir ve çevresinde nizami ölçülerde yüzme havuzunun bulunmayışı nedeniyle müsabakalar en yakın yüzme havuzunun bulunduğu Aydın’da yapılmıştır.

ALSANCAK OLIMPIK YÜZME HAVUZU AÇILIYOR

1970 ve sonrasındaki 7-8 yıl süresince önce Alsancakta'ki 50 metrelik Olimpik yüzme havuzunun, ardından da kapalı yüzme havuzunun açılışı ile birlikte Karşıyaka’da o-turan oyuncu sayısında hızla azalma başladı. Arap Osman yine çalıştırıcılığa ve arasıra oyunculuğa devam ediyordu 1970-1977 döneminin başarılı sporcularından Hüseyin Siretli (Katil takma  adlı), Mustafa ve Ahmet Karluk (Ayı), Ercüment Alp (Turşu). Savaş Üzümcüoğlu (Sarı), Refik Korkmaz, Hüseyin ve  Hasan Egeli (Katır), Doğan Yalaz (Çingene) Erol Özbaş, Yüksel Uzun (Dede), Erhan Elmalı,  yaz-kış yağlayarak korudukları meşin topları bırakıp; sentetik içerikli standart sarı toplarla tanışmışlardır. Atatürk yüzme havuzundaki "özellikle yaz geceleri" saat 24'lere kadar süren neşeli  antrenmanlar 1972'de Balıkesir'de kamp yapan A milli takımı hazırlık maçında K.S.K'nın 6-5 yenmesi üzerine milli takımın İspanya yolculuğunun iptali; Yabancı asıllı oyuncuların çoğunlukta olduğu Adalar takımıyla yapılan maçlarda Arap Osman'ın mili takım formasıyla çıkıp "Biz Türkiye onlar Yunanistan" şeklindeki esprileri, Karşıyakalılık ruhunun iyice yer etmesi amacıyla yine Osman Ateş tarafından Mustafa Karluk'a özel rica ile son derece acı olan yeşil biber ile kırmızı biber, domates karışımının Balıkesir'de yedirilmesi bu döneme ait yüzlerce anıdan yalnızca birkaçı idi.

Ancak 2. lige düşüşümüz ve bir türlü çıkamayışımız da anıların acı olanlarından biri idi.

1979 yılında K.S.K'nın bir sutopu şubesi yeniden oluşturuldu ve başkanlığa Aydoğan Özşavlı, antrenörlüğe ise Mustafa Karluk getirildi. Hemen aynı yıl takımıma çok zor şartlar altında 2. lig şampiyonu olarak 1. lige çıktı, ardından da Ahmet Karluk'un kaptanlığında defalarca Türkiye 3.1üğunü kazandı, ikinciliği ise averajla yitirdi. Ayrıca genç ve yıldız takımları da oluşturulup yüzme kökenli olmayan bir sutopu takımı ortaya çıktı. Tüm kategorilerle I lige çıkarak büyük rakiplerle oynamaya başlamıştık. 1979-1986 döneminin sporcularından Ali Uysal, Suat Alkın, Uğur Akkor, Kadir Aktaş, Hüseyin Egeli, Bülent Onural, Ahmet ve Atıl Ertan kardeşler, Ali Şemsioglu, Şükrü Ukuş milli takımlarda defalarca oynadılar. Ayrıca Hasan Egeli, Uluç Serim, Sardal Aksel, Bekir Tuncer, Nermi Onat, Fatih Tanık Ali Yıldız gibi oyuncular da üstün performans göstererek başarılarda pay sahibi oldular. Bu arada 1984 sonrası K.S.K sutopu şb.si başkanlıklarını yürüten sutopucu Atıl-Ahmet Ertan kardeşlerin babası eski sporculardan Ünal Ertan, eski başarılı basketbolcularımızdan Mehmet Erişkin'in ve yöneticilik ile takım kaptanlığını bir arada yürüten takımın Abisi Hüseyin Egeli'nin büyük katkıları belleklerden asla silinmeyecek izler bırakmıştır.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir